Konservasi Bangunan Suluh Budiman oleh Jabatan Warisan

Bangunan Suluh Budiman, nadi kepada penubuhan Kolej Perguruan Sultan Idris (SITC) telah dibina pada tahun 1919 dan bangunan ini masih gah berdiri di dalam Kampus Sultan Abdul Jalil, Universiti Pendidikan Sultan Idris pada hari ini. Oleh kerana mempunyai nilai sejarah yang tinggi, bangunan yang berusia 83 tahun ini telah diwartakan sebagai 'Warisan Kebangsaan' oleh Jabatan Warisan dan telah dibaikpulih pada Januari 2010. Satu masalah yang dihadapi dalam kerja konservasi ini ialah mengembalikan warna asal bangunan ini kerana bukti yang ada hanya berwarna hitam dan putih sahaja.

Suasana dewan Bangunan Suluh Budiman yang terletak di bahagian tengah bangunan. Pada era SITC iaitu sekitar 1920an, dewan ini telah digunakan untuk upacara rasmi SITC. Dewan ini disusun atur dengan sebuah piano yang diletakkan di tengah serta berhadapan pentas, dinding hadapan diletakkan gambar Sultan Idris (tengah), penuntut Maktab Perguruan Matang (kiri) dan Melaka (kanan) manakala berhadapan pentas diletakkan kerusi-kerusi panjang. Gambaran suasana era tersebut boleh dilihat pada gambar sebelah kiri di atas dan gambar sebelah kanan menunjukkan dewan pada hari ini.


Gambar kiri menunjukkan ruangan tengah bangunan digunakan sebagai ruangan pameran sejarah SITC dan gambar kanan pula memaparkan bilik kenamaan yang suatu ketika dahulu adalah bilik pejabat untuk maktab perguruan ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan